Jula står for døren og snart er det tid for å samles med storfamilien for å feire – om Erna åpner opp for det. God tid sammen kan bli gode muligheter til mange gode samtaler. Eller ikke! Ønsket er der, men det er ikke alltid like lett å få det til.
Juleselskap, innenfor restriksjoner, der man er sammen på tvers av generasjonene. Der man er sammen med de man er glad i, men som man kanskje ikke ser så ofte blant annet på grunn av studier. Men til jul kommer studentene hjem, og man har som oftest et ønske om gode samtaler.
Fra intervju til dialog
Som voksen kan man tenke at nå skal vi ha mange gode samtaler med de unge! Så kommer familieselskapene, og samtaler går i stå. For hva skal man egentlig snakke om? Til tross for at både den unge og den eldre egentlig ønsker en god prat, virker det som om man likevel ofte ender opp med å kun berøre overflaten. Eller at den eldre foretar noe som ligner mer på en utspørring av den unge enn en god samtale – selv om det er nettopp en god samtale man ønsker å få til. Går det an å gjøre noe med det?
En praktisk hjelp
Ja! Fuller Youth Institute har utviklet noe de kaller «to-stegs spørsmål», dvs et spørsmål som følges opp av et annet. Ikke akkurat en ny, sensasjonell oppdagelse, men en praktisk hjelp til å være en mer aktivt lyttende samtalepartner. Det første spørsmålet åpner opp for en samtale, mens det andre hjelper en til å gå videre, slik at det kan bli en faktisk samtale.
Inviter dem inn!
De har konkretisert sin ide med 11 «to-stegs spørsmål» som du ser nedenfor her, der du begynner med a) og fortsetter med b) for å utdype samtalen. Det finnes garantert mange flere spørsmål, og sikkert mange som er bedre også. Men disse kan være en starthjelp, et skyv i riktig retning, slik at vi kan være med å bygge broer mellom generasjonene, så måltidene og kaffeselskapene i julen blir gode møtepunkter som gir gode samtaler og gode minner. Og vær forberedt på at du får noen motspørsmål også, slik at du kan dele fra ditt liv! Det er jo da, når det blir en faktisk dialog, at spennende møter mellom mennesker og generasjoner kan skje. Og metoden trenger selvsagt ikke begrenses til jula! Test det ut, og inviter de yngre inn i livet ditt.
a) Hvordan går det på skolen? b) Hvem er favorittlæreren din? Hvorfor?
a) Hvordan holder du kontakten med vennene i koronatiden? b) Fortell meg om den vennen som har vært nærmest deg i denne rare tiden!
a) Hvilken artist lytter du mest til om dagen? b) Hvordan vil du beskrive musikken deres og hvor treffer den deg?
a) Hva er favorittprogrammet ditt for tiden? b) Hvorfor tror du det showet er blitt så populært?
a) Hva syns du har vært mest krevende i koronatiden? b) Hvor føler du at du trenger mest støtte? Hvordan kan jeg bidra?
a) Er det en ny smarttelefon? b) Hvilke funksjoner liker du best?
a) Har du fått kobla deg på en menighet i den nye byen? b) Hva har vært den beste/vanskeligste delen av det?
a) Hvis du tenker tilbake på barndommen, hvilket minne er blant dine favoritter? b) Hvorfor tror du det er et viktig minne?
a) Hvis du kunne reise nå, hvor ville du aller helst dra? b) Hvem vil du reise med? Hvorfor?
a) Hvem føler du forstår deg aller best? b) Hvilke egenskaper har de som du beundrer?
a) Hva syns du om måten vi har holdt kontakten på denne høsten? b) Hva kan vi gjøre bedre neste semester?
o.s.v. :)