dapiki-moto-odjzyxzugzc-unsplash
Foto: Dapiki Moto, Unsplach.com

Hjerte for "de minste"

Av og til kan vi miste av syne hva som er det aller viktigste. Når Jesus snakker kom Dommen, setter han "skapet" der det skal stå.

Hjerte for «de minste»

De unge voksne delte sin uro i en vanskelig situasjon, kjente frustrasjonen øke. Da sa den ene: «Jeg skulle ønske det var noen voksne her!»

Av og til trenger vi noen «voksne», noen som setter ting i rett stand. Jeg ser på nyhetene og kan merke motløsheten. «Jeg skulle ønske det var noen voksne her!»

 

Det kristne håpet handler bl.a. om at nettopp det skal skje. En dag vil ting ordnes opp, og de som har begått urett vil måtte stå til ansvar for det. De som har utnyttet og utbyttet andre, vil få som fortjent. De fattige, de som lider, de usynlige, skal få sin rettmessige plass rundt bordet, med fulle fat og varme klær. Rettferdigheten skal vinne. Fantastisk! 

 

Jeg har ikke før rukket å skrive tanken, før det slår ned i meg: Jeg er blant de som utnytter og utbytter! Jeg, og de aller fleste i den rike del av verden, gjør det. Og jeg må rope til Gud: Herre, se i nåde til oss!  Se i nåde til meg!

Mennesker lider, som følge av nasjoners kriger, som følge av forfølgelse – men også som følge av mitt overforbruk, min egoisme.

I dagens tekst snakker Jesus om dommen over folkeslagene, og bruker sauer og geiter som illustrasjon. Sauene skilles fra geitene, for å skille de som har opptrådt rett fra galt. Og jeg kjenner at jeg er både sau og geit, har i meg viljen og evnen til både rett og galt, ondt og godt. Jeg trenger Guds nåde som gis meg i Jesus! 

 

Slike tekster kan virke skremmende. Men de er også til trøst! For her trer «den voksne» fram, tar ansvar, retter opp det som har gått galt, setter fingeren på det som er hans hjertesak: omtanken for de fattige, de som lider, de minste blant oss. Jesus går faktisk så langt at han identifiserer seg hundre prosent med dem, slik at det vi gjør – eller ikke gjør – mot en av disse minste, gjør vi mot ham! 

 

Vi trenger ikke frykte dommen, men glede oss over at Gud en dag vil sette alt i rett stand. Og i takknemlighet for nåden, kan vi, i smått eller stort, gjøre vår del for at verden blir litt bedre, vel vitende om at det vi gjør mot disse små, gjør vi mot Jesus.

 

Teksten sto først på trykk i Vårt Land 30.6.25, og er inspirert av Matteus 35, 31-46:

Dommen
31 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin trone i herlighet, 32 og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, 33 og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.
34 Så skal kongen si til dem på sin høyre side: ‘Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; 36 jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.’ 37 Da skal de rettferdige svare: ‘Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? 38 Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? 39 Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?’ 40 Og kongen skal svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot et av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.’
41 Så skal han si til dem på venstre side: ‘Gå bort fra meg, dere som er forbannet, til den evige ild som er gjort i stand for djevelen og englene hans. 42 For jeg var sulten, og dere ga meg ikke mat; jeg var tørst, og dere ga meg ikke drikke; 43 jeg var fremmed, og dere tok ikke imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg ikke; jeg var syk og i fengsel, og dere så ikke til meg.’ 44 Da skal de svare: ‘Herre, når så vi deg sulten eller tørst eller fremmed eller naken eller syk eller i fengsel uten å komme deg til hjelp?’ 45 Da skal han svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere ikke gjorde mot én av disse minste, har dere heller ikke gjort mot meg.’ 46 Og disse skal gå bort til evig straff, men de rettferdige til evig liv.»

sam-carter-ghoiyov2tsq-unsplash
Foto: Sam Carter, Unsplash.com

Sjelens hyrde

Å sammenlignes med en sau er sjelden et kompliment. Likevel kan det hende at det er en god ting.

Å sammenlignes med en sau er sjelden et kompliment. Jeg ser for meg sauene jeg av og til har støtt på på kjøretur over fjellet. De går i flokk, akkurat som vi ofte gjør. Stopper jeg, ser de på meg med tomt blikk. Kanskje har vi også slike blikk iblant. Blir vi skremt, fristes vi til å løpe i hver vår retning, lik sauene, heller enn sammen å finne ut av ting. Og holder vi på med noe vi liker, kan vi lett glemme alt annet, som sauen som gresser seg stadig lenger bort fra de andre. 

 

I dagens tekst blir Jesus kalt hyrde og tilsynsmann for våre sjeler. I kjærlighet til menneskene ønsker han oss det beste, så at vi slipper å løpe forvirret omkring. Han vil at vi skal ha en indre fred som samler oss, også i tider med uro. Hans drøm for oss er at vi skal se hverandre med kjærlige blikk, og at vi unngår  å være så oppslukt av vårt eget at vi forviller oss bort fra det virkelige livet. 

 

Jesus Kristus, den gode hyrde, kom for at vi skulle bli kjent med hans røst, så han kan lede oss gjennom livet. Hans motivasjon er kjærlighet, til deg, til alt han har skapt. Tidligere tiders hyrder ga visstnok alt for å redde sauene hvis de ble angrepet av villdyr. Om det så sto om hyrdens liv, gav han alt. For sauens skyld. 

 

Det var det Jesus gjorde. Han gav alt for å redde oss fra «villdyret synd». Han kjempet kampen ved å leve et liv uten svik. I stedet bar han våre svik på sin kropp da han døde på korset. Han var den gode hyrden som gav sitt liv for sauene, oss, for å redde oss fra «villdyret», og for å vise vei til de gode stedene vi kan beite.

 

Tenk at vi har fått en hyrde for vår sjel! Og når mine tanker og følelser løper i vei som en forvirret sau, kommer han, Hyrden, for å gi meg ro, for å bringe meg hjem igjen, for lede meg til «grønne enger og hvilens vann» (Salme 23). Det er kanskje ikke et kompliment å bli kalt en sau. Men det er godt å hvile i at jeg kan være like uomtenksom som en sau, uten at det hindrer Jesus i å komme etter meg med sin omsorg. Snarere tvert imot!

Teksten sto først på trykk i avisa Vårt Land 1.7.25, og er inspirert av teksten fra 1.Peter 2, 22-25:


22 Han gjorde ingen synd,
og det fantes ikke svik i hans munn.
23 Han svarte ikke med hån når han ble hånt,
han truet ikke når han led,
men overlot sin sak til ham som dømmer rettferdig.
24 På sin egen kropp bar han
våre synder opp på treet,
så vi skulle dø bort fra syndene
og leve for rettferdigheten.
Ved hans sår ble dere helbredet.
25 Dere var lik sauer som hadde gått seg vill,
men nå har dere vendt om til ham
som er hyrde og tilsynsmann for deres sjeler.